5 powodów, dla których warto pić czekoladę

Lubisz czekoladę? Większość z nas lubi. Oprócz tego, że można ją jeść, można przyrządzić pyszny czekoladowy napój, który jest wspaniałym rozweselaczem a w zimowe wieczory działa bardzo rozgrzewająco. Tak więc dobra wiadomość – picie czekolady jest dla Ciebie bardzo dobre, możesz zagłuszyć swoje sumienie odrobinę i podarować sobie trochę luksusu.

Czekolada jest znanym antyoksydantem – jej spożycie zapobiega chorobom serca, spowalnia procesy starzenia a nawet obniża ryzyko zachorowania na raka. Im ciemniejsza jest czekolada (większa zawartość kakao), tym więcej antyoksydantów posiada. Ciekawostką jest, że dawniej czekoladę przepisywano jako lekarstwo. Do dzieła więc – śmiało zaparz sobie gorący kubek kakao.

 

  1. Wspomaga pracę mózgu

Badania wykazały, że picie gorącej czekolady wspomaga pracę mózgu i ma wpływ na ogólna kondycję tego organu. Flawonoidy zawarte w czekoladzie zwiększają przepływ krwi w mózgu, dotleniając go czynią go sprawniejszym. Pijąc czekoladę regularnie poprawisz swoją pamięć.

 

  1. Zawiera mnóstwo antyoksydantów

Według badań przeprowadzonych na uniwersytecie w Cornell (USA), gorąca czekolada zwiera więcej antyoksydantów niż zielona herbata i wino. Aby w pełni wykorzystać tę właściwość, należy czekoladę przyjmować właśnie w formie gorącego płynu, tym sposobem dostarczymy do organizmu więcej antyoksydantów niż przy zjedzeniu tradycyjnej tabliczki czekolady.

 

  1. Poprawia nastrój

Ta właściwość czekolady jest powszechnie znana i doceniana. Ten pyszny napój pomaga zwalczyć stres, podenerwowanie, stany depresyjne. Dzięki endorfinom, które są uwalnianie pod wpływem czekolady, jesteś szczęśliwsza. Oczywiście problemem jest zawsze cukier, którego z reguły jest bardzo dużo w gotowych mieszankach czekolady do picia, i który nie jest już tak dobry dla zdrowia. Staraj się więc używać prawdziwego kakao i nie dodawaj zbyt dużo cukru.

 

  1. Korzystny dla arterii

Flawonoidy obniżają ciśnienie krwi i poprawiają jej przepływ, to pozwala zredukować ryzyko chorób serca i układy tętniczego. Działa jeżeli regularnie spożywamy. Nie zapominajmy jednak o umiarze. Regularnie, ale nie więcej niż 2 kubki dziennie.

 

  1. Pomaga w utracie wagi

Brzmi niewiarygodnie? Wcale nie. Odpowiednio przyrządzona gorąca czekolada – czyli taka, która nie zawiera cukru, wcale nie zawiera dużo kalorii. Możesz więc ją pić kiedy nachodzi Cię ochota na słodycze. Dzięki temu ograniczysz spożycie wysokokalorycznych, bogatych w cukry produktów.

 

Skoro już wiesz o korzyściach płynących z picia gorącej czekolady – na co jeszcze czekasz? Ruszaj do kuchni aby przyrządzić ten pyszny napój. Pamiętaj aby użyć dobrego kakao, bez cukru i używaj chudego mleka. Nie dosładzaj więcej niż to absolutnie konieczne, najlepiej nie dosładzaj wcale, im mniej cukru dodasz, tym lepiej dla Twojego zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>